تاریخچه پیدایش سجاده:
سجاده پارچه یا فرشی مستطیل شکل است؛ که معمولا در ابعاد نیم در یک متر بافته می شود و افراد برای اقامه نماز از آن استفاده می کنند. در طراحی سجاده ها از طرح های مختلفی مثل اشکال هندسی یا نشانه های مهم اسلامی مثل کعبه یا محراب استفاده می شود. چون مسلمانان به سمت قبله نماز می خوانند محراب در قسمت بالایی سجاده به شکلی قرار می گیرد که سمت قبله را نشان دهد. در طراحی سجاده ها از نمادها و طرح های معماری اسلامی نیز استفاده می شود. برخی از سجاده های قدیمی طرح چراغ مسجد رویشان دارند. معمولا طراحی سجاده به هر شکلی که باشد؛ در قسمت بالایی حالت طاقچه ای دارد که سمت قبله را نشان می دهد و معمولا مهر را در این قسمت قرار می دهند و نمازگزار به حالتی به سجده می رود که دو دستش در دو طرف طاقچه ی سجاده قرار می گیرد.
چرا استفاده از سجاده رواج پیدا کرد؟
طبق دستورات اسلام مسلمانان هنگام خواندن نماز باید بهترین و پاکیزه ترین لباس های خود را بپوشند. همچنین مکانی که در آن نماز می خوانند هم باید پاک باشد. بنابراین استفاده از یک سجاده تمیز این شرایط را در هر مکانی میتواند فراهم کند. علاوه بر مسلمانان، در گذشته مسیحیان هم برای خواندن نماز و عبادت از سجاده های مخصوص استفاده می کردند و آن ها را پربرکت و مقدس می دانستند.
برای خرید سجاده به سایت بافت نت مراجعه کنید.
آیا سجاده از ابتدای پیدایش اسلام وجود داشته است؟
برخی این سوال را مطرح می کنند که آیا پیامبر و ائمه نیز برای خواندن نماز از سجاده استفاده میکردند؟ باید گفت خیر، سجاده از زمان ظهور اسلام نبوده و نماز خواندن بر روی سجاده سنت پیامبر نبوده است، هر چند که در آن زمان هم مردم اگر در مکانی بودند که تمیز نبود برای خواندن نماز از یک زیرانداز از جنس حصیر یا پارچه استفاده می کردند. اما مسلما با گذشت زمان و پیدایش صنایع جدید مردم به محصولاتی دست پیدا می کنند که در گذشته نبوده اما می تواند کیقیت زندگی افراد را بالا ببرد. سجاده هم همین طور است. هر چند که در زمان پیدایش اسلام استفاده نمی شده است اما وسیله ای است که می تواند شرط پاکیزه بودن برای اقامه نماز را محقق کند.بنابراین بسیار مفید و کاربردی است.و پس از گسترش فقه اسلامی مورد قبول و تایید اکثریت فقها قرار گرفته است.
نقش ایرانیان در پیدایش سجاده های امروزی
ایرانیان از دیرباز در زمینه های مختلف هنری و معماری سرآمد بوده اند؛ بنابراین وقتی اسلام وارد ایران شد با بهره گیری از ذوق و هنر خود به طراحی مساجد و بناهای مذهبی زیبا پرداختند. قرآن های خوشنویسی شده و تزیین شده با هنر زیبای تذهیب نیز از جمله فعالیت هایی است که توسط ایرانیان انجام شده است. مردم ایران با به کارگیری ذوق و هنر خود سجاده هایی در رنگ ها و طرح های مختلف و زیبا را طراحی و تولید کردند که در آن ها از نشانه های معماری ایرانی اسلامی هم استفاده شده است.
دوران طلایی صفویه
وقتی برای اولین بار سجاده فرش ها تولید شدند امویان با تعصبات بیجا و با استناد به این موضوع که پیامبر از سجاده استفاده نمی کرده است به شدت با استفاده از سجاده ها مخالفت میکردند و حتی آن ها را آتش می زدند. اما به مرور وقتی فرش ها وارد کاخ ها، خانه ها و زندگی مردم شد؛ به نحوی این موضوع برای همه عادی شد و به مرور مردم به استفاده از سجاده ها برای اقامه نماز روی آوردند. صفویه دوران طلایی حکومت شیعه در ایران بود. در این دوران سجاده های ایرانی بسیار زیبایی طراحی و بافته شد به طوریکه در بسیاری از مناطق دور و نزدیک شهرت پیدا کرد.
تاریخچه تولید فرش سجاده ای
فرش سجاده ای فرشهایی هستند با طرح سجاده که در ابعاد بزرگ و برای مساجد و اماکن مذهبی بافته می شوند. قدمت تولید این فرش ها به بیست سال هم نمیرسد و اولین بار توسط عرب ها به ایرانیان سفارش بافت داده شد. از آن جا که این فرش ها باعث نظم و زیبایی بیشتر مساجد و مکان های مذهبی شد به سرعت مورد توجه و استقبال همه قرار گرفت. طرح اصلی این فرش ها محراب است و تقریبا ساده هستند تا فضا شلوغ نشود.
تفاوت های اهل سنت و شیعیان
در فقه اهل سنت نماز خواندن روی فرش ها یا سجاده هایی که دارای گل و بوته و عکس و تمثال جانوران هستند درست نیست. بنابراین سعی می کنند روی سجاده های بسیار ساده تر نماز بخوانند. اما در فرهنگ شیعه این موضوع مطرح نیست و شیعیان از طرح گل ها نیز در سجاده ها استفاده می کنند . هم چنین شیعیان در حاشیه سجاده ها از اسامی معصومین مثل نام مبارک امیرالمومنین علی (ع) و نام پیامبر و حتی اشعاری در وصف آن ها نیز استفاده می کنند .