احکام مربوط به سجده و استفاده از سجاده

احکام مربوط به سجده و استفاده از سجاده

بر چه چیزهایی میتوان سجده کرد؟

 در مورد پاسخ این سوال اختلاف نظر خاصی وجود ندارد و اکثریت علما و مراجع تقلید بیان کرده اند که به طور کلی سجده بر زمین و هر آنچه که از زمین می روید صحیح است به این شرط که مورد استفاده خوراکی و پوشاکی انسان نباشد. مثلا سجده برگندم و برنج صحیح نیست. سجده بر سنگ های معدنی مثل سنگ مرمر، گچ و سنگ آهک اشکالی ندارد اما سجده بر طلا و نقره، عقیق و فیروزه صحیح نیست.

بر چه چیزهایی میتوان سجده کرد؟

اگر جلوی نمازگزار فضای باز باشد یعنی صف جماعت یا دیواری نباشد تسبیح را جلوی سجاده و مهر قرار می دهند. این کار از لحاظ شرعی اشکالی ندارد و در واقع یک کار نمادین است؛ برای این که نمازگزار نشان دهد که بین او و محل نمازش با دنیای اطراف فاصله ای وجو دارد و او در حال ارتباط با خداوند است .

برای خرید سجاده میتوانید به سایت بافت نت مراجعه کنید.

استفاده از سجاده توسط پیامبر و اهل بیت

مسلما سجاده با شکل و شمایل امروزی در آن زمان وجود نداشته است. اما سجاده به معنای محل سجده است و به معنای هر نوع زیراندازی است که روی آن سر به سجده گذاشته شود . ممکن است این زیرانداز  از جنس حصیر بوده باشد. در برخی روایات اشاره شده است که اهل بیت از سجاده استفاده می کردند. مانند حدیثی از امام کاظم (ع) که می فرمایند: مؤمن نباید از پنج چیز خالى باشد: مسواک، شانه، سجاده، تسبیح سى و سه دانه‏اى و انگشتر عقیق. البته به نظر میرسد که معصومان از سجاده های ساده استفاده می کردند.

شرایط مکان نمازگزار:

۱. مباح باشد. (یعنی غصبی نباشد).
۲. بی حرکت باشد.
۳. از جاهایی نباشد که توقف در آن حرام است.
۴. جلوتر از قبر پیغمبر(ص) و امام(ع) نایستد.
۵. محل سجده‌ی نمازگزار پاک باشد.
۶. موجب نجاست لباس و بدن نمازگزار نشود.
۷. میان‌زن‌و مرد در حال نماز بنا بر احتیاط واجب حداقل یک وجب فاصله باشد.
۸. مسطح باشد.

حکم استفاده از سجاده

طبق فتوای آیت الله مکارم شیرازی هرگاه سجاده تمیزتر از محل باشد یا باعث حضور قلب شود مطلوب است.

حکم نماز بر روی سجاده ای که عکس کعبه یا اماکن متبرکه دارد

نماز خواندن روی سجاده هایی که بر روی آن ها عکس مسجد النبی یا عکس کعبه دارد اگر قصد توهین نباشد اشکالی ندارد اما بهتر است که تصویر در جلو قرار بگیرد و روی آن پا گذاشته نشود. با توجه به روایاتی که از ائمه وجود دارد نماز خواندن در خود خانه کعبه یا روی بام آن جایز است و مشکلی ندارد پس مسلما نماز خواندن روی سجاده ای که فقط عکسی از کعبه بر روی آن است به احتمال قوی اشکال ندارد.

حکم پا گذاشتن روی سجاده یا قالیچه ای که روی آن آیات قرآن یا کلمه الله نوشته شده باشد

روی سجاده و قالیچه‌ای که آیات قرآن یا کلمه «الله» نوشته شده، نماز خواندن جایز است، ولی اگر آن قسمت زیر پا یا بدن انسان قرار گیرد، نماز باطل و گناه کرده است؛ زیرا اهانت به‌حساب می‌آید.

سجده‌ کردن روی فرش و سجاده باطل است و انسان باید هنگام سجده، پیشانی را بر چیزی که گیاه است (و قابل خوردن یا پوشیدن برای انسان نباشد) و یا جزء زمین باشد، قرار دهد. پس اگر سجاده حصیر باشد، سجده بر آن اشکال ندارد.

حکم نماز خواندن روی فرش یا سجاده غصبی

نمازخواندن روی فرش و سجاده غصبی، به فتوای بیشتر مراجع تقلید باطل است؛ مثل این‌که فرش یا سجاده را سرقت نموده یا به‌زور از کسی گرفته یا نسیه خریده و تصمیم دارد پول آن را نیز نپردازد، یا خمس به آن تعلق گرفته و خمس آن را نپرداخته است.

حکم نماز خواندن روی سجاده ابریشمی

نمازخواندن روی سجاده ابریشمی برای مردان و زنان اشکال ندارد، زیرا پوشیدن ابریشم بر مردان حرام است نه قرارگرفتن روی فرش که پوشش به‌شمار نمی‌آید.

حکم نماز خواندن روی سجاده و فرش نجس

نمازخواندن روی سجاده و فرش نجس، اگر خشک باشد، اشکال ندارد.

اگر زمین یا فرشی غصبی باشد و بر روی آن، سجاده یا فرش مباح قرار داده شود، ‌خواندن نماز و قرآن در آن‌جا باطل است چرا که فقهایی که نماز در مکان غصبی را باطل می‌دانند، فرقی نمی‌گذارند بین غصبی‌بودن مکان با واسطه یا بدون واسطه، پس در فرض مزبور، نماز باطل است.

Rate this post
تصویر پشتیبان سایت

پشتیبان سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *